HTML

A Zöld ötven árnyalata

Mi a zöld politika valódi célja? Hogyan látják a zöldek a világot, és Magyarországot? Az oké, hogy védjük a környezetet, na de az élet ennél sokkal összetettebb, milyen megoldást kínálnak a mindennapi gondjaimra? - Ha bármelyik kérdés felmerült már benned ezek közül, jó helyen jársz! Ha eddig nem érdekelt a téma, hidd el, ezután fog!

Lájkolj!

Friss topikok

A zöld politika és a neoliberalizmus

2014.02.27. 08:44 Csató Gábor

 

A hazai köztudatban a magyar zöldpárt(ok)ra különböző címkéket aggatnak, vélt vagy valós indokokkal. Ezek közül az egyik leggyakoribb, amivel személyesen találkozom, hogy az LMP egy néhány éve eltűnt, de a magyar politikai életben közel két évtizeden át meghatározó szereppel rendelkező párt ideológiai örökösének tekinthető. Van ennek az állításnak bármilyen tényszerű alapja? Valóban ennyire hasonlít a két csoportosulás világnézete, politikai programja? Az alábbiakban erre keresem a választ.

A hasonlóságokról

Az LMP Alapító Nyilatkozatában a következőt olvashatjuk:

"Elkötelezettek vagyunk az emberi jogok, az egyéni és közösségi szabadságjogok védelme, az emancipáció és a jogkiterjesztés eszméi mellett. A politikai kérdésekre intézményes megoldásokat keresünk, elkötelezettek vagyunk a demokratikus intézményekben megvalósuló önrendelkezés mellett, elutasítjuk a tekintélyelvű vagy erőszakos megoldásokat. Ebben az értelemben liberálisok vagyunk."

Ha mindezt összevetjük a magukat liberális pártként definiálók által korábban képviselt nézetekkel, azt mondhatjuk, hogy e tekintetben valóban jelentős hasonlóságokat fedezhetünk fel. Amit viszont ezen a ponton le kell szögezni: az alapvető szabadságjogok védelme, a diszkrimináció bármiféle megnyilvánulása elleni határozott fellépés, valamint az egyes, kirekesztett csoportok emancipációja a megjelenése óta fontos alkotóeleme az ökopolitikának, azaz része kell, hogy legyen egy hiteles zöldpárti programnak, teljesen függetlenül az adott politikai színtér többi szereplőjétől!

A hasonlóságok sorát ezzel itt le is zárhatjuk.

A neoliberális és a zöld világkép

A két ideológia különbözőségét egy táblázatban foglaltam össze a könnyebb átláthatóság és értelmezhetőség kedvéért, egy-egy szempont alapján, nagyon röviden, kulcsfogalmakra korlátozva. Íme:

Témakör

Neoliberális válasz

Zöld válasz

A gazdaság működésének alapja

A szabad, korlátozásoktól mentes piacgazdaság. Friedman elmélete szerint az állami beavatkozás eltéríti a piacokat az egyensúlyi fejlődési pályáról, azaz nem valósul meg tökéletesen a kereslet-kínálat közötti kiegyenlítődés. A növekedés legfontosabb mutatója a GDP.

Elutasítja a korlátozásoktól mentes modellt, mivel a kapitalizmus drámai mértékű gazdasági-társadalmi egyenlőtlenségeket szül. A zöld gazdasági modell jelszava a fenntarthatóság, amely a természeti erőforrások véges voltára, valamint az emberi életminőség javítására való tekintettel a növekedést minőségi, nem pedig mennyiségi szempontból ítéli meg.

A gazdaság legfontosabb szereplői

A multinacionális vállalatok

A kis-és közepes vállalkozások

Globalizáció megítélése

Mivel a tőke a legmagasabb profittal járó és leggyorsabban megtérülő befektetéseket keresi, a világgazdaság szempontjából a piaci liberalizáció és a tőke szabad áramlásának biztosítása kiemelkedően fontos, ezért a neoliberális politika a globális piac és a globalizáció híve.

A zöld ideológia nem globalizációellenes, hanem globalizációkritikus. Elismeri ugyan a globalizációnak köszönhető fejlődést bizonyos területeken, de gátat kíván szabni káros hatásainak, mint amilyen például a társadalmi olló további szélesedése,a munkavállalók kizsákmányolása, vagy az egyre növekvő társadalmi igazságtalanságok.

Munkahely-teremtés

A tőkemozgások és befektetések korlátozásmentességével, a nagyvállalatoknak adott különböző adókedvezményekkel igyekszik minél több munkahelyet teremteni. Magyar viszonylatban ez elsősorban betanított munkásokkal működő "összeszerelő műhelyeket" jelent.

A kis- és közepes vállalkozásokat és a helyi gazdaságok megerősítését helyezi előtérbe. Prioritást élveznek a magasabb hozzáadott értéket megkövetelő állások, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokkal, energiahatékonysággal összefüggő beruházások. Részmunkaidős állások támogatása a családosok és a nők helyzetének javítása érdekében.

Energiapolitika

A leggyorsabban megtérülő, legolcsóbb energiaforrásokra fókuszál, amelyek a növekvő árak ellenére is még mindig a nem megújuló, fosszilis energiahordozók, melyek olcsóságuk ellenére komoly környezeti terhelést okoznak.

A helyben előállított, lehető legalacsonyabb környezeti terheléssel járó, fenntartható, megújuló energiaforrásokat, valamint az azokkal kapcsolatos technológiai fejlesztéseket, beruházásokat támogatja.

Mezőgazdasági termelés, állattartás

Monokulturális, a legmagasabb terméshozamú növényfajtákra koncentráló, nagybirtokon alapuló, gépesített élelmiszertermelés, intenzív állattenyésztés. Tömegtermelés a minőségi kritériumok előtt, ezért jellemző a vegyszerek nagyarányú használata.

Kis-és közepes családi birtokokra épülő, a helyi feltételekhez igazított, jó minőségű élelmiszertermelés, extenzív állattartás, a biodiverzitásra való tekintettel a növény- és állatfajok széles skáláját felvonultató, vegyszermentes biogazdálkodás. Az élelmiszerrel történő pazarlás megakadályozása.

Vidékpolitika

Még ha feltételezzük is, hogy nem tudatosan, de a neoliberális, globalizációpárti gazdaságpolitika jelentősen hozzájárul az urbanizációhoz és a lakosságnak a városokba irányuló vándorlásához, ami elsorvasztja a vidéket.

A helyi erőforrásokat a helyi közösségek birtokolják, a kis- és közepes birtokokra épülő termelés, és az ahhoz kapcsolódó feldolgozóipar biztosítson megélhetést a vidék számára.

Oktatáspolitika

Az állam feladata az oktatási rendszer kereteinek meghatározása, a rendszer működtetése, nem pedig fenntartása. A cél az önfenntartó oktatási intézmény, aki tanulni akar, az fizessen.

Biztosítani kell, hogy a tanulmányi lehetőségeket az egyéni képességek, ne pedig a vagyoni helyzet határozza meg. A központosított helyett a helyi közösségek igényeihez igazodó oktatási rendszer. Mivel a magas színvonalú oktatás jelenthet Magyarország számára kitörési pontot, az oktatás és a kutatás-fejlesztés állami támogatása elsődleges.

Egészségügy, nyugdíj-rendszer

Piaci alapon szerveződő, azaz profitorientált, magánkézben levő intézményekre épülő, az egyén vagyoni helyzetétől függő egészségügyi ellátás és nyugdíjak.

Az állam feladata az állampolgárok alapellátásának biztosítása azok vagyoni, társadalmi helyzetétől függetlenül. Az egészségügyet és a nyugdíjrendszert nem lehet piaci logika alapján üzemeltetni.

 

A fentiek célja a terjedelemre való tekintettel csupán egy tömör összefoglalás a tekintetben, hogy megmutassa a két világkép között feszülő alapvető ellentétet. Egy-egy témakör hosszabb, mélyebb elemzése természetesen  további aspektusokra világíthat rá, de véleményem szerint a két filozófia lényegét tekintve teljesen eltér egymástól. Mindezek ismeretében úgy gondolom, teljesen alaptalan a két politikai család egymásnak való megfeleltetése, vagy bármilyen, arra irányuló kísérlet.

26 komment

Címkék: neoliberalizmus ökopolitika LMP zöld ideológia

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldotvenarnyalata.blog.hu/api/trackback/id/tr155834834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.02.28. 14:00:22

Alapvetően nem olyan rossz. Igaz, magyar viszonylatban már az is üdvözlendő, ha valaki megtudja különböztetni a neoliberalizmust és a szociálliberalizmust. A többségnek ez is gondot okoz.

De azért vannak tévedések, pl.:
"Tömegtermelés a minőségi kritériumok előtt, ezért jellemző a vegyszerek nagyarányú használata."
Ez csak következmény. Mivel a kínálatot a kereslet határozza meg, azaz azt termelik, amiből a legtöbbet lehet eladni. Ha a vevők az olcsó terméket preferálják a minőségivel szemben, akkor ez lesz.
Ha a vevők inkább fizetnek többet, csak hogy bio, vagy GMO-mentes, háztáji stb. terméket vegyenek, akkor az lesz.
Hasonlóan az energiapiacon is, ha a vevők inkább preferálják a zöld energiát, akkor a szabad piac inkább zöld energiát szolgáltat.

Szelid sunmalac 2014.02.28. 14:04:39

Kedves Csato Ur! Nem tudom milyen iskolat vegzett, de hogy a neoliberalis oszlophoz irt szovegeknek koze nincs a neoliberalizmushoz, mint gazdasagtani elmelethez, az jol mutatja, hogy lofaszt nem ert az egeszhez, csak probalt valami konturt adni a zold partoknak, ami egyben elhatarolja oket a neoliberalizmustol. Mondom ezt ugy, hogy egyebkent mind a zoldek, mint a liberalizmus kozel all hozzam. De EZ a nagy rakas szar, csak a hulye atlagmagyarnak szol, akinek vegkepp fogalma nincs ezekrol a fogalmakrol, csak a tv-bol, meg a kocsmabol hallotta oket.
Ez viszont nem indok arra, hogy kitalaljunk valamit a neoliberalizmushoz, mert mar ki van talalva. Csak epp nem ezek es nem igy.

vargánya 2014.02.28. 14:24:06

@Lord_Valdez: "Ha a vevők inkább fizetnek többet, csak hogy bio, vagy GMO-mentes, háztáji stb. terméket vegyenek, akkor az lesz.
Hasonlóan az energiapiacon is, ha a vevők inkább preferálják a zöld energiát, akkor a szabad piac inkább zöld energiát szolgáltat."

És hogy a vevők mit preferálnak az vajon min múlik?
A "fogyasztói preferenciák", attitűdök eredetileg kulturálisan ill. természetileg meghatározottak voltak. Ma a marketing-média világ "formálja". Az meg ugye nem kötődik ám semmilyen módon a nagy gazdasági szereplőkhöz. A média - mint tudjuk - "független".

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.02.28. 14:33:02

@vargánya:
Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor minden ország egyforma lenne. De nem azok. Vannak remek felmérések, hogy különböző országokban mennyire mások is a fogyasztói szokások.
Nem lennének bukott terméket, mert bármit rá lehetne sózni a vevőre. De vannak.
Sőt, akkor nem lennének pártok se, mert mindenki egyformán gondolkodna...
Erre is van felmérés, miszerint már azt is te döntöd el, hogy melyik médiát fogyasztod...

laci_52 2014.02.28. 14:40:18

A neoliberalizmus zsákutca, egy embertelen rendszer és a Háttérhatalom ideológiája, ezt egyre többen ismerik fel világszerte, remélem, egyre több helyen visszaszorul a neoliberális gazdaságpolitika és valami emberibb jön helyette, amely nem nézi le a szegényeket, hanem segíteni próbál rajtuk.

no_successful2 2014.02.28. 15:04:41

Jaj de szép eszmék. Mindjárt odaszavazok.

A helyzet az, hogy amíg kínában gyerekekkel szereltetik össze a telefont, miközben a sárga folyóba (ami talán már nem is sárga) folyatják a galvániszapot pl., így érve el nagyon alacsony előállítási költségeket, addig te itt soha nem fogsz környezetkímélően termelni, mert nem lesz aki kifizesse a te galvániszap semlegesítődet, szennyvíztisztítódat stb.

Amíg a multik kínába hordják a cuccaikat gyártatni addig itt nemhogy környezetkímélő termelés nem lesz, hanem semmilyen.

A jelenlegi világgazdasági gondok globális eredetűek, azokat csak globálisan lehet kezelni.

A legnagyobb baj, (globális szinten) a túlnépesedés !!! Halló zöldek !
Nem mindegy hogy 10 ember sz.rik egy wc-be, vagy 50 !
És nem mindegy hogy 10 ember osztozik egy kiló szalonnán, vagy 50 !

nu pagagyí 2014.02.28. 15:33:28

A Wikipédia a neoliberalizmus legjelentősebb képviselőiként Thatchert, Reagant és Pinochetet sorolja fel. Szerintem az LMP nem az ilyenfajta külön jelzős liberálisokra gondolhatott alapító dokumentumában, hanem azokra a liberálisokra, akiknek szemlélete nálunk is jelentős szerepet játszott, például az egykori SZDSZ kiemelkedő személyei révén. Tisztelt posztíró tehát egy nálunk nem létező valamiből gyúrt céltáblát, hogy utána öncélúan szapulhassa.

Nálunk nem volt igazi képviselete a neoliberális tanoknak.

A mostani jogszűkítők agymosásában részesült és pórázon tartott álpolgároknak talán újdonságként hat, hogy az SZDSZ soha nem volt neoliberális. Az emberi jogokat és az egyes emberek szabadságát tartotta fontosnak és kicsi, de erős államot szeretett volna. Az állam a liberálisoknak is fontos, de nem abban a mostanság népszerű értelemben, amely rátelepedik az emberre. A szabadság egyik megnyilvánulása a verseny, amely csak fair játékszabályok betartása mellett hasznos a társadalomnak. A szabályokba simán beleférnek olyanok is, amik a fenntartható fejlődést szolgálják. Liberális szempontból az a fontos, hogy minden szereplőre egyformán vonatkozzanak. A verseny szabályait csak az állam tudja garantálni, ezért nem vetik el az államot, sőt ebben az értelemben erős államot akarnak. A liberálisok a versenyt tekintik a fejlődés motorjának, a piacot pedig értékmérőnek. A monopóliumok, túl nagyra növő cégek torzítják a piacot, ezért nincs ellenükre a monopóliumok megfékezése. Hamis tehát, hogy a liberálisok annyira szeretnék a monopóliumokat és nem szeretnék a kis és középvállalkozásokat, a minél nagyobb versenyt szeretik.

A liberálisok szerint a termelést és szolgáltatásokat döntő módon a polgároknak (cégeiknek) kell végezniük, saját felelősséggel, saját kockázattal, ezért nem tetszik nekik a mostani ideológia kedvezményezettje, az újjászülető mindent jobban tudó kádárista állam.

A hazai liberálisok másik jellemzője az elesettekkel kapcsolatos szolidaritás fontosságának elismerése volt, az SZDSZ egyik alapító csoportja éppen a Solt Ottilia vezette SZETA volt. Aki nem tudja mi fán termett a SZETA nézzen utána!

2014.02.28. 15:38:14

A cikkben van egy hatalmas ellentmondás: ha igaz a gazdaság működésének alapjára vonatkozó neoliberális válasz (azaz nincs beavatkozás), akkor a többi támakörhöz, de legalábbis a "gazdaság legfontosabb szereplői"-től a "vidékpolitika"-ig megfogalmazott válaszok nem igazak, hisz az beavatkozás lenne a gazdaságba.

2014.02.28. 15:41:33

@laci_52: Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

burakefendi 2014.02.28. 15:45:11

@Lord_Valdez: "a kínálatot a kereslet határozza meg"

ezzel nem értek egyet. ez egy nem pusztán egyirányú folyamat. a kínálat is meghatározza a keresletet. ez utóbbi ugyanis nem egy önmagában, minden külső hatástól mentesen létező valami. nézz körül a saját életteredben, mennyi minden van, amit impulzusból, nem racionális (szükségem van rá) megfontolásokból vettél.

BSz 2014.02.28. 16:00:33

@Lord_Valdez:
Tehát zöld emberek zöldet vesznek?!

A neoliberalizmus hozta be a DDT-t. Nekem ennyi elég is ahhoz, hogy belássam, megfelelő szabályozás nélkül a szabad piac csak saját magunk kizsákmányolásához vezet.

flamer 2014.02.28. 16:14:51

@BSz: "A neoliberalizmus hozta be a DDT-t."

Te magadtól vagy ennyire hülye vagy ezt lehet valahol tanulni? Egyébként meg a DDT-t nem a neoliberalizmus hozta be, hanem az, hogy baromi hatékony rovarírtószer volt.

kigyurt álat 2014.02.28. 16:31:01

@nu pagagyí: Ezek nagyon szép elméletek, de a valóságban soha nem ez valósul meg. A különbség pont olyan, mint az elméleti és a gyakorlati kommunizmus között.
A megvalósult neoliberalizmus valóban a korlátozásoktól mentes piacot támogatja, de ez oda vezet, hogy néhányan iszonyatosan meggazdagodhatnak, majd az erősebb kutya baszik elv érvényesül, és rögtön megszűnik a verseny. Másrészt valóban támogatják a szegényeket, de ezt úgy érik el, hogy a dolgozó középosztályt adóztatják meg nagyon. A szegények ettől viszont nem fognak felemelkedni, csak egyre többen lesznek.
A gyakorlati neoliberalizmus következménye egy adót alig fizető gazdag csoport, a szűkülő, agyonadóztatott középosztály, és az egyre szélesedő segélyezett szegény réteg.

kigyurt álat 2014.02.28. 16:34:34

@kigyurt álat: és persze ezért is nem volt az szdsz liberális, mert csak a gyakorlati neoliberalizmust tudta csak képviselni, ami a valóságban egyáltalán nem liberális.

Danubium 2014.02.28. 17:06:31

@nu pagagyí: "Nálunk nem volt igazi képviselete a neoliberális tanoknak."

Alternatív valóságocskádba nem fért bele a Bokros-Gyurcsány-Bajnai csapat, láthatóan. Vagy hülye troll.

Danubium 2014.02.28. 17:12:23

Aki elkötelezett "az emberi jogok, az egyéni és közösségi szabadságjogok védelme, az emancipáció és a jogkiterjesztés eszméi, a demokratikus intézményekben megvalósuló önrendelkezés mellett" az kizárólag neoliberális lehet, ezek ugyanis az embert kizárólagosan piaci létezőként föltételezik.

Szociálliberalizmus = neoliberalizmus + önbecsapás

miva? 2014.02.28. 17:16:07

Felhívnám a figyelmet arra, hogy még olyan 30 évvel ezelőtt is elképzelhetetlen volt az emberek többsége számára, hogy igénye legyen az IT szektorból bármire. Tudom, hogy az olló nyílik, és egy átlag bangladesi kiskamasz számára a PS5 nem valódi igény. A világ viszont változik. Gyorsabban mint hinnénk. A gondolkodásunk úgyszintén. A politikai válaszok így természetesen gyakran megelőzik a politikai igényeket, mert ugye társadalmilag nem ugyanott tart pl Magyarország mint Irak, és nem ugyanott mint Hollandia. Ezért lehet az, hogy a különböző korokban adott "lehető legjobb" politikai válaszok csatázhatnak egymással, pedig igazából nem is találkozhatnának ugyanabban a korban.

A jobb oszlopra egy pillantást vetve szerintem mindannyian egyetértünk, hogy vállalható, sőt támogatandó dolgokat látunk. A liberalizmus aranykorában egy hasonló táblázatra nézve valószínűleg a liberalizmust is támogattuk volna. Ugyanis most a bal oldalon már ismertek a hátrányok, míg a jobb oldalra nem került semmi negatívum. Még a nyilvánvalóan leküzdendő nehézségek sem. Ezen túl szabadjon megjegyeznem, hogy az elvek szintjén politizálás igen bizonytalan és megfoghatatlan dolog, mivel a való életben bármilyen politikai tett következményeket von maga után olyan területeken is, amire gyakran nem is számítunk. Pl a környezetkímélő autózás etanol - vízigény és akkumulátor - magas gyártási környezetterhelés relációit szívesen sumákoljuk el. Ennek a rövidlátásnak extrém példája az, amit a Fidesz művel, vagy amit a Jobbik kommunikál. Maga a szándék viszont, hogy politikáról kurvaanyázás nélkül beszélhessünk egy középiskolai dolgozat fölött, mindenképpen dícséretes.

nu pagagyí 2014.02.28. 17:18:57

@kigyurt álat: Kár, hogy én arról írtam, hogy nálunk nincsenek "neoliberálisok". Liberálisok vannak, de azok nem azok, akikre ráagatták ezt a jelzőt.

nu pagagyí 2014.02.28. 17:38:29

@Danubium: Egyikük sem nevezhető neoliberálisnak, elég sokat tettek az esélyegyenlőségért, a leszakadók felemeléséért.

Ők egyszerűen csak liberálisok és mellette baloldaliak (Gyurcsány), baloldali technokraták (Bajnai), vagy konzervatívok (Bokros). Ami közös bennük, hogy abban bíztak, hogy az emberek értékelni fogják szabadságukat és ahhoz mérhető felelősséggel vesznek részt a társadalom életében. Ez hiba volt, látható, hogy ebben az országban a zöm nem becsüli a személyes szabadságot, az azzal járó felelősségtől irtózik, a versenyt utálja, erőfeszítést csak az állam által garantált járadékért hajlandó kifejteni.

Az elesettekkel szemben tanúsított szolidaritás hiánya érdekes módon az államkapitalizmust építgető Fideszre jellemző. Utóbbi egy olyan konglomerátum, amely minden jelentősebb eszmerendszerből kimazsolázta azt, amivel a legnagyobb kárt tudja okozni az országnak és szerencsétlen polgárainak.

kigyurt álat 2014.02.28. 18:13:23

@nu pagagyí: Baromság. gyurcsány, bajnai és bokros pont azt képviselte mindig, amit fent írtam a neoliberalizmusról: a középosztályt szanaszét adóztatták és elnyomták, az ingyenélőknek osztogattak, a gazdasági erőfölényükkel gátlástalanul visszaélőket meg szabadjára engedték, és ez vezetett 2010-hez.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.02.28. 19:08:20

@Danubium: @kigyurt álat:
Nem. Magyarországon még tényleg nem találkozhattál neoliberalizmussal. Sem Bokros, sem Gyurcsány nem volt az.
A neoliberalizmus alacsony bürokráciával és alacsony állami újraelosztással jár. Ilyen Magyarországon a XIX. század óta nem fordult elő.

A neoliberalizmus nem laissez-faire-t jelent. Egy laissez-faire gazdaságban jegybank se lenne, de ilyet nem hirdet. Azt hirdeti, hogy az állam minél indirektebb módon avatkozzon be, mert úgy kevesebb mellékhatást okoz. Pl. nem állami fenntartású körzeti iskolákkal, hanem iskoláztatási utalvánnyal, amit beválthatsz magániskolákban.

v2peti 2014.02.28. 20:51:54

Kisebbségek:
A SZaDeSZ szerint: cigányok, zsidók, b_zik.
Az LMPO szerint mindenki aki vallásában, nemzetiségében, egészségi állapotában, nemi identitásában kisebbség. Azaz a határon túli magyarok és a mozgássérültek is, akikre a szadesz nyagy ívben tojt, vagy éppen keresztbetett nekik!

v2peti 2014.02.28. 20:53:49

Bár a kisebbségeknek nincs közvetlen köze a neoliberalizmushoz, de a pártokban a különböző társadalmi csoportokhoz való hozzáállásban már igen.
Ld. középréteg vs. gazdagok.

szofter 2014.02.28. 21:40:02

Azért ez így, hogy "aki tanulni akar, az fizessen", meglehetősen pontatlan. Aki tanulni akar, és megteheti, az fizessen, mert az igazságtalan, hogy a milliomoscsemete az állam pénzén szerzi meg a diplomáját (az állam pénze pedig részben éppen a legszegényebbek pénze, azaz minimálbéresek fizetik a milliomosok továbbtanulását). Aki tanulni akar, és van is értelme, hogy tanuljon, de nem teheti meg, annak pedig megannyi lehetősége van a tandíjmentes, sőt akár a tanulással járó minden kiadást fedező ösztöndíjakra állami támogatás nélkül is - az egyetemek saját ösztöndíjai, magánalapítványok ösztöndíjai stb., de persze a megélhetés vagy a kikapcsolódás részleges fedezésére egy heti 15-20 órás diákmunka sem ördögtől való.

Csató Gábor 2014.03.01. 10:07:11

Nagyon örülök, hogy egy induló blog első bejegyzése ekkora érdeklődést váltott ki, köszönöm nektek az építő jellegű kritikákat és a javaslatokat egyaránt!

Annyit jegyeznék meg, hogy nem egy-egy szakpolitika részletes elemzése volt a célom, hanem az, hogy címszavakban, röviden megpróbáljam összefoglalni, hogy az egyiknek miért nincs köze a másikhoz.

Kövessétek figyelemmel a blogot!

Üdv,

Gábor
süti beállítások módosítása